Business-Blog

Terengganu Inc Menyumbang RM11 Juta CSR Pada 2023

KUALA TERENGGANU – Kumpulan Terengganu Inc mengumumkan sumbangan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) sebanyak RM11.0 juta kepada negeri pada tahun lalu, memberi manfaat kepada sektor pendidikan, sukan, komuniti, agama, dan pemuliharaan alam sekitar di Terengganu.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Terengganu Inc, Encik Burhanuddin Hilmi bin Mohamed @ Harun berkata, antara inisiatif yang dilaksanakan tahun lalu termasuk usaha bantuan banjir, sokongan kewangan kepada ibu tunggal di semua lapan daerah, bantuan kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang layak, serta bantuan kemanusiaan antarabangsa kepada Palestin.

Selain itu, Terengganu Inc turut memberi sumbangan kepada pendidikan dan sukan termasuk biasiswa YT-TI Young Talent Scholarship (YT-TI) untuk pelajar B40, penajaan sukan kepada Terengganu Football Club (TFC), Terengganu Cycling Team (TSG), dan pelumba motorsikal muda negara, Hakim Danish Ramli.

"Kumpulan ini tetap teguh dalam misinya untuk memperkasa komuniti melalui inisiatif strategik dalam menyokong usaha CSR yang menyumbang kepada kemajuan negeri dan rakyat Terengganu," katanya.

Tahun ini, Terengganu Inc memulakan inisiatif CSR bawah pendidikan dengan program "Back To School", bertujuan untuk menyediakan set alat tulis dan pakaian seragam sekolah kepada pelajar yang kurang berkemampuan.

Seramai 30 pelajar dari keluarga kurang bernasib baik daripada Sekolah Kebangsaan Chendering telah menerima kit sekolah yang diedarkan di Hotel Permai Kuala Terengganu. Penyampaian ini dirasmikan oleh Encik Burhanuddin Hilmi, disertai oleh pengetua dan guru-guru sekolah.

"Back To School sepatutnya menjadi masa yang menyeronokkan buat kanak-kanak, tetapi ia boleh menyebabkan cabaran kos buat ibu bapa. Matlamat kami adalah untuk mengurangkan beban ini buat seisi keluarga dan memastikan pelajar dapat memulakan sekolah dengan persediaan sepenuhnya," kata Encik Burhanuddin Hilmi.

Setiap pelajar menerima beg sekolah yang diisi dengan bekalan alat tulis dan satu set lengkap pakaian seragam sekolah, termasuk kasut dan stokin. Bekalan komprehensif ini bertujuan untuk melengkapi pelajar dengan barangan yang diperlukan untuk mereka berjaya secara akademik.

Kumpulan Terengganu Inc komited untuk terus memberi sumbangan yang memberi impak pada tahun 2024, dengan perancangan penajaan kepada TFC, TSG, dan Pasukan Hoki Terengganu (THT).

Inisiatif-inisiatif ini sejajar dengan misi syarikat untuk menyokong inisiatif yang mampan yang sejajar dengan prinsip-prinsip agenda prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), menerusi slogan, "Memanfaatkan Pelaburan kepada Rakyat."

Pada tahun 2022, Kumpulan Terengganu Inc menyumbang RM11.3 juta melalui inisiatif CSR.


Back